Sütőtök krémleves sárgarépával és kurkumával

Sütötök krémleves
  • Előkészítés
    5 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    1 881

A sütőtök krémleves egy igazi vitaminbomba és élénk színe igazán feldobja a szürke napokat.

Egy észrevétel, jó tanács: Amikor valamilyen zöldséges, vagy gyümölcsös ételt tervezünk elkészíteni, és nem tudjuk eldönteni, hogy melyikre essen a választás, akkor mindig érdemes az aktuális évszaknak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt választani alapanyagul. Nekünk most így az őszi szezonban a sütőtökre esett a választásunk.

A krémlevesek rengeteg variációban elkészíthetőek, ami alól a sütőtök sem kivétel. Mai receptünkben a sütőtök krémleves sárgarépával, friss gyömbérrel és kurkumával kombinálva készült. Fűszeres íze melegítő hatású, ezért akár forró italként is fogyasztható megfázós napokon. Mindemellett természetesen tápláló és egészséges.

Miért egészséges a sütőtök?

Igaz, most ez a bejegyzés nem erről szól, de nem mehetek el amellett, hogy ne tegyek említést arról, hogy a sütőtök mennyi jótékony hatással bír az emberi szervezetre, hátha ennek tudatában több bizalommal próbálod ki ezt a sütőtök krémleves receptet is. Ezek közül a jótékony hatások közül, csak egy párat említek meg. A legismertebb ilyen tulajdonsága, hogy magas C-vitamin és Béta-karotin tartalommal rendelkezik. Mint tudjuk, a béta-karotin az A-vitamin provitaminja, amely nagyban hozzájárul a látásromlás megelőzéséhez. Kutatások szerint a magas Béta-karotin tartalmú étrendet fogyasztóknál kisebb a daganatos megbetegedések kialakulásának az esélye. Ezek mellett magas ásványianyag- és rosttartalma van, és a fogyókúrázók örömére alacsony kalóriatartalommal rendelkezik.

Tipp a sütőtök krémleveshez:

  1. Időt takaríthatsz meg ha a megpucolt hozzávalókat nagyobb darabokra vágod. Mivel az elkészült levest így is-úgyis krémesíteni kell, így felesleges finomra vágni a zöldségeket.

  2. A krémleves készítésekor kezdetben a leveslé felével dolgozz, csak ezt követően adagold hozzá a maradék levet, amíg eléred a kívánt sűrűséget.

További leves ötletekhez kattints ide: LEVESEK

Sütőtök krémleves recept videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Sütötök krémleves

    A hagymát és a sárgarépát vágd nagyobb darabokra. A sütőtököt vágd hosszában ketté, majd egy kanál segítségével távolítsd el a magot a sütőtök közepéből.

    Lépés 2
    Sütötök krémleves

    Ezt követően vágd keresztbe kétfelé a tököt és egy késsel vágd le a héját. Ezután szeleteld fel és kockázd nagyobb darabokra.

    Lépés 3
    Sütötök krémleves

    Lépés 4
    Sütötök krémleves

    Lépés 5
    Sütötök krémleves

    Lépés 6
    Sütötök krémleves

    Egy lábasan forró olajon pirítsd le a feldarabolt hagymát, tököt, sárgarépát, fokhagymát és a fűszereket. A fűszeres zöldségalapot párold lefedve a saját levében kb. 5 percig.

    Lépés 7
    Sütötök krémleves

    Amikor kissé megpuhult a sütőtök öntsd fel alaplével/vízzel a levest és fedő alatt főzd készre.

    Lépés 8
    Sütötök krémleves

    Az elkészült levest turmixold le, vagy turmix gép hiányában passzírozd át a leveszöldséget.

    Lépés 9
    Sütötök krémleves

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük